Potravinový problém
Potravinový problém
Zelená revoluce – zavádění nových výnosových odrůd, zavlažování a používání průmyslových hnojiv.
Afrika – desertifikace růst 2,5% potraviny, 3% obyvatelé
potraviny – ve světě 80% veškeré zemědělské produkce
4 stupně spotřební úrovně potravin:
1. nedostatečná strava v množství i jakosti, potraviny rostlinného původu s vlastní produkce
(Etiopie, Asie – malý rozsah zemědělsky obdělávané půdy, náboženské vlivy)
2. dostatečná, ale nekvalitní, nevýživná, 1. fáze – rostlinný původ, 2. fáze – živočišný původ – mléko,maso
3. spotřeba tuků i cukrů, hlavní pozornost na chuťové kvality, vzhled, vyspělé státy
4. správná (racionální) výživa, zdravotní požadavky
Cíle:
a) zabezpečit zdravý vývoj populace
b) odstranit výskyt nemocí, které jsou důsledky podvýživy
c) zajistit co nejracionálnější využití omezených zdrojů zemědělské výroby
Hlediska výživového problému (FAO)
1. z hlediska podvýživy, důsledek nedostatečného příjmu, energie
2. z hlediska podvýživy, důsledek nedostatek podstatných živin