Rozdělení kalkulací
Rozdělení kalkulací:
• předběžná – pro cenu budoucího období, tzn. že odhadujeme, jaké budeme mít N a zisk
• výsledková – srovnávání skutečnosti s kalkulací předběžnou
Členění nákladů při kalkulaci:
– náklady na 1 výrobek
a) přímé
b) nepřímé
c) fixní
d) variabilní (proporciální, degresivní, progresivní)
Kalkulace přímých nákladů:
– přímý materiál = pořizovací cena zboží, surovin
– lze přesně stanovit na 1 výrobek
př. Restaurace:
– cena za jednotku … na faktuře
– známe druhy surovin a jejich množství (g, ml, ks) na 10 porcí
– pořizovací cenu na 1 porci zjistíme tak, že si rozpočítáme pořizovací ceny jednotlivých surovin na 10 porcí (g převedeme na kg a vynásobíme cenou za jednotku v kg)
– sečteme pořizovací ceny surovin = přímé N na 10 porcí
– přímé N na 1 porci – vydělíme 10
př. Nápoje:
0,7 l …….. 490 Kč
4 cl ……… x Kč
KP ……… 200 %
0,7 l = 70 cl – 490 : 70 = 7 Kč / 1 cl
7 . 4 = 28 Kč ….. 100 %
200 % = 28 . 2 = 56 Kč