Stanovení optimální výrobní dávky
Stanovení optimální výrobní dávky – stanovený počet výrobků, které se vyrábějí s jednorázovým vynaložením nákladů. Jedná se o fixní náklady, a jejich velikost na jednotku produkce klesá se zvyšováním dávky. Na druhé straně rostou náklady na skladování zásob. Optimální výrobní dávka je dávky, při které jsou jednotkové náklady minimální. Pro její stanovení se využívají metody lineárního programování a metody síťové analýzy.
Vypracování lhůtového plánu – stanovuje začátek a konec při výrobě přijatých zakázek. Faktory jsou technicko-hospodářské normy spotřeby času a výrobní kapacity. Vypracováním získáme přehled o vytíženosti jednotlivých pracovišť. Výsledkem je stanovení průběžné doby výroby.
Provedení kapacitního propočtu – umožňuje stanovit maximální objem produkce, který lze za určitou dobu ve výrobní jednotce vyrobit. Slouží k získání informaci:
– jaký druh a kolik výrobních kapacit je potřeba
– rozmístění výrobních kapacit
– potřebu výrobních kapacit v příslušné době